Les dette før du møter med banken

Les dette før du møter med banken

Blogg

De fleste av oss er fra ung alder opplært til at vi skal klare oss selv. Det å spørre om hjelp er ikke alltid lett, og for mange føles det å gå til banken og søke om et lån som å spørre om hjelp. Før du går i banken er det viktig at du skyver til side den tanken. Når du søker om lån i banken er du kunden til banken, og det er banken din som bør være takknemlige for at du valgte å gå inn akkurat deres dør den dagen.

Forhandling fryder!

Banker føles ofte formelle og strenge, og mange får intrykket at renter og gebyrer er fastsatt og ikke kan forandres. Faktum er at banker er forretninger, og de trenger kunder, og at det meste kan forhandles under de rette forutsetningene. Du bør derfor alltid spørre om en lavere effektiv rente. Slike forhandlinger er faktisk mye vanligere enn du skulle tro.

Det finnes mer enn en bank - sammenlign

Dersom du forereder deg godt vil du kunne forhandle bedre med banken. En viktig del av forberedelsene dine vil være å få en oversikt over hva som finnes av tilbud i markedet, men dette kan ta litt tid dersom du skal gjøre alt selv i forkant av møtet. 

Et enkelt sted å begynne kan være å starte med en sammenligningstjeneste, slik som for eksempel DigiFinans, der du ved å fylle ut et enkelt skjema kan samle inn informasjon fra en rekke forskjellige banker som konkurrerer med hverandre. Dette kan være nærmest uvurderlig informasjon å ha med seg til møtet med banken for å sammenligne med hva de har å tilby. 

Sett deg selv i bankens sted

I enhver forhandlingssituasjon er det lurt å prøve å se ting fra motpartens synspunkt. Prøv å se deg selv som kunde fra banken sitt ståsted. Finn ut hvor mye de kommer til å tjene på deg som kunde, og hvor mye risiko de, fra sitt synspunkt, tar på seg ved å ha deg som kunde. Ved å se ting fra banken sin side kan du lettere forberede tilfredsstillende svar for viktige spørsmål banken måtte ha.  

Utforsk mulighetene - velg de rette produktene

Når du har et prosjekt på gang er det lett å bli opptatt av å få det finansiert for å komme i gang fortest mulig. Likevel er det viktig, før du møter med banken, å ta noen skritt tilbake og se kritisk på den totale økonomiske situasjonen din slik at du får bedre oversikt.

Trenger du for eksempel et nytt forbrukslån, eller kan refinansiering av dine eksisterende lån fri opp nok penger hver måned til at du kan oppnå målene dine innen en akseptabel tidsramme uten at du trenger å ta på deg mer gjeld?

Ikke glem gebyrene

Nominell rente kan se attraktivt ut, men alle lån har ulike gebyrer som banken legger på slik at den effektive renten blir høyere. Husk at gebyrer, i likhet med renter, kan forhandles, og at du må sammenligne de forskjellige lånetilbudene du får basert på effektiv rente på akkurat ditt lån, og ikke på den nominelle renten som ikke tar i betraktning gebyrene.   

Leave a Comment