Permittert? Dette må du vite!

Permittert? Dette må du vite!

Blogg

I den siste tiden har mange opplevd å bli permittert på grunn av den vanskelige Koronavirus-situasjonen. Permittering betyr at arbeidsgiveren din helt eller delvis stopper arbeidsforholdet ditt og fritas for lønnsplikt i løpet av en periode. 

Ansatt uten lønn

Selv om du fortsatt er regnet som ansatt under permittering vil du ikke få lønn som vanlig fra arbeidsgiveren din. Det betyr at du derfor har rett til dagpenger, og bør derfor søke om dette så snart som overhodet mulig slik at du ikke går glipp av disse. Du søker om dagpenger på nettsidene til NAV.

Utgiftene må justeres

Dagpenger utgjør bare 60% av den vanlige arbeidsinntekten din. De fleste må derfor ta noen vanskelige valg når det gjelder hvilke utgifter som skal prioriteres når en såpass stor del av den månedlige inntekten faller bort. Dette han være særlig vanskelig dersom du ikke har midler oppspart, men i stedet har mye lån å betjene.

Heldigvis finnes det noen enkle grep du kan gjøre for å komme gjennom den vanskelige permitteringsperioden uten for mye strev. I avsnittene under gir vi deg finner du noen av de viktigste tipsene for å komme gjennom permitteringen så lettvint som mulig. 

Sjekk om du har muligheter til å få avdragsfrihet

Dersom du snakker med banken er det ofte mulig å gjøre avtale om en avdragsfri periode mens du er permittert. Dette gjelder både på huslån og andre lån. Et godt eksempel på dette er Thorn Privat Finans som har såkalte “PauseLån” som du kan sette på pause dersom du trenger det, og “TryggLån” som kommer med en forsikring i tilfelle du mister inntektene dine. 

Når du setter lånet på pause betyr det som regel at du kun betaler renter, og ikke avdrag, som gjør lånet dyrere, men som letter byrden i den vanskelige tiden. De fleste banker er positive til å hjelpe deg så mye som de kan. Nøkkelordet her er dialog. Dersom du har lån hos Lånekassen er det også mulig å sette dette på pause i hele tre år uten å gi noen grunn for dette. 

Sjekk muligheter for refinansiering

Refinansiering er en annen måte å spare penger på. Her kan det være flere muligheter. Du kan for eksempel refinansiere et eksisterende boliglån til en lavere rente dersom markedet har forandret seg, eller samle flere dyre smålån i et større og billigere lån slik at du sparer på administrasjon og får lavere renter. I noen tilfeller kan det også lønne seg å bake smålån inn i huslånet ditt, særlig dersom du uansett tar kostnaden med å refinansiere dette.  

Lag budsjett og stram inn

For veldig mange blir det nødvendig å stramme inn på utgiftene sine. Dette kan virke vanskelig, men dersom du setter opp et budsjett og følger dette kommer det ofte frem at du kan kutte relativt mye uten å gjøre så store forandringer i livsstilen din. 

Kvitt deg med unødvendige forsikringer og abonnementer

En av de tingene mange finner ut når de setter opp budsjett og får bedre oversikt er at de kanskje har overlappende forsikringer, eller forsikringer som de rett og slett ikke bruker. En annen ting som kan dukke opp er abonnementer du ikke egentlig trenger. 

Har du for eksempel medlemskap hos treningssenter som du aldri bruker? Hva med å kutte det, og heller tørke støvet av sykkelen? Da sparer du jo også på bensin til bilen… 

Leave a Comment