Bør du ha en buffer for uforutsette utgifter dersom du har gjeld?

Bør du ha en buffer for uforutsette utgifter dersom du har gjeld?

Blogg

Forhåpentligvis trenger du sjelden å bruke den, men de gangene du trenger den kan en økonomisk buffer fort være forskjellen mellom et normalt liv og en uforstyrret økonomisk situasjon, og et par stressende måneder der ingenting ser ut til å strekke til. 

Hva brukes en buffer til?

Vi bør alle ha en buffer for å kunne håndtere uforutsette utgifter som kommer brått på, slik som for eksempel en uforventet og stor tannlegeregning. Et annet typisk bruksområde for en økonomisk buffer er når noe plutselig går i stykker, som du ikke kan vente med å skifte ut, slik som for eksempel bilen, datamaskinen, kjøleskapet, oppvaskmaskinen eller lignende. 

Noen ganger kan man også trenge en buffer for å håndtere tilbakevendende utgifter, for eksempel i jula, som jo som kjent kan komme litt brått på med behov for gaver og andre utgifter. 

Hvor mye buffer trenger jeg?

Hvor mye du bør ha som en buffer kommer an på økonomien din, mange anbefaler å sette til side et beløp som tilsvarer sånn cirka en månedslønn, eller i alle fall så mye som du har i utgifter i en måned. Dersom du har en jobb der inntektene er variable kan det være en god ide å kanskje ha en enda større buffer enn dette. 

Det kan også være en ide å i tillegg planlegge for ferier, høytider og feiringer på forhånd slik at du ikke opplever så mye press på økonomien i etterkant av disse.   

Buffere og gjeld

Når man snakker om buffer tenker de fleste på penger i banken. Men dette trenger ikke være rett for alle. Dersom du er i en situasjon der du allerede har en del dyr gjeld er det grunn til å anta at det å ha en månedslønn sittende i banken, der du tjener rundt null eller mindre i inflasjonsjustert rente, kanskje ikke er en genistrek. 

I slike tilfeller bør fokusen være på å få unnagjort så mye gjeld som mulig på så kort som mulig tid slik at du slipper å betale for mye i renter på det eksisterende lånet ditt. Likevel er det slik at du naturligvis også kan komme opp i en situasjon der du trenger en buffer. 

Da blir du nødt til å ta opp litt lån, men da bør du naturligvis begrense deg til akkurat det du trenger. Det viktige er at du har pengene tilgjengelige akkurat når de trengs. Her er et kredittkort kanskje den beste løsningen. Kredittkort er fleksible og pengene er tilgjengelige på øyeblikket når du trenger det. 

Kredittkort gir deg også vanligvis en rentefri periode. På kredittkort fra Credits.no er denne for eksempel 45 dager, slik at du bør ha nok av tid til å tilbakebetale før rentene begynner å løpe. Med andre ord får du en buffer, som du forhåpentligvis sjelden eller aldri trenger, og som er rentefri i en måned eller mer, samtidig som du får betalt ned på de andre lånene dine.

Det er viktig å huske på at kredittkortgjeld er dyrt når man går over den rentefri perioden. Dette er derfor bare en god løsning dersom kredittkortet bare brukes når det absolutt er nødvendig, og det nedbetales med neste lønning, slik at man ikke i stedet ender opp med enda mer dyr gjeld.

Leave a Comment